Constipatie komt heel vaak voor. Ze vormt in 35% van de raadplegingen van volwassenen en 3 tot 5% in de pediatrie een aanleiding om een arts te raadplegen. Het zijn echter vooral vrouwen die er last van hebben.

Onze voeding en levensstijl spelen vaak een belangrijke rol.

Wanneer kan men spreken van constipatie?

 Een normale stoelgang is tussen drie keer per dag en een keer om de drie dagen. Er is echter sprake van constipatie als een persoon minder dan drie keer per week stoelgang maakt. Dit is echter een arbitraire definitie. We merken op dat constipatie bij kinderen wordt omschreven als stoelgang die te hard en/of te weinig frequent is.

 

Meestal ligt de oorzaak in de voeding

Constipatie wijst zelden op een onderliggende ziekte of een letsel van het spijsverteringskanaal. Deze pistes moeten in geval van een plots optreden van de constipatie of andere symptomen echter wel worden onderzocht. Bij volwassenen is het probleem meestal te wijten aan een slecht aangepaste voeding en aan de levensstijl: een hoog ritme, drukke agenda, zittend leven enz. Bijgevolg zijn hygiënische en dieetaanpassingen meestal voldoende.

 

Vijf regels tegen constipatie

1) Veel drinken. Vochttekort, waardoor de stoelgang te hard wordt, is een van de belangrijkste oorzaken van constipatie. Men moet s'ochtends vroeg al drinken en daarna tussen en tijdens de maaltijden, minstens anderhalve liter water per dag.

2) Een sedentair leven bestrijden: lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op de darmtransit. Een wandeling na de maaltijd is altijd goed. Als dat niet kan, mag het ook op een ander tijdstip. In elk geval moet u elke dag minstens een half uur snel wandelen!

3) Kies voor vers of gedroogd fruit en rauwe of vezelhoudende groenten (pruimen, ananas, peren, asperges?).

4) Eet minstens een keer per week gedroogde groenten.

5) Geef de voorkeur aan meergranenbrood, eventueel afgewisseld met volkoren- of zemelenbrood. Af en toe kunt u een lepel zemelen in uw yoghurt of een glas melk doen.

 

Goed om weten

Er bestaan in het algemeen twee soorten voedingsmiddelen die constipatie bevorderen. De eerste hebben de neiging de darmtransit te vertragen. Het zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan zetmeel (rijst, aardappelen, pasta) en voedingspatronen die teveel suikers (snoep, koekjes, gesuikerde dranken) en te weinig fruit en groenten bevatten. De tweede soorten voedingsmiddelen hebben een constiperende werking omdat ze het vocht in de darmen opslorpen. Zo vergroten ze het volume van de stoelgang en daalt de frequentie. Het gaat vooral om bananen, wortelen, kweeperen en rijst.

 

Artikel gepubliceerd door op 17/04/2006 - 23:00
Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/05/2011 - 15:04

Bronnen: Nutrinews nr. 164, maart 2006, Centre de recherche et d'informations nutritionnelles (Cerin).